31 oktober 2020

Eind oktober begin november, is het de tijd dat de dahliaknollen uit de grond worden gehaald om naar de winteropslag te worden verplaatst, waarna ze in het voorjaar weer kunnen worden gepoot. Gepland was, dat we dit op zaterdag 31 oktober zouden gaan doen. Ceryl en Denny hadden de zaterdag ervoor al geklepeld. (dat is het het verwijderen / vermalen van de bloemen en de stengels van de dahlia's) Op vrijdag 30 oktober hebben Ceryl, Denny en Leo gerooid. Hierdoor kwamen de knollen op het land te liggen, waarbij het zand dat nog om de knollen zat kon opdrogen. Het zand moet namelijk verwijderd worden van de knollen voordat ze in de gaas- droogbakken worden gelegd, anders zou de knollen al direct gaan rotten.

Omdat het de afgelopen week slecht weer was geweest met heel veel regen was de grond erg nat en het zand dat om de knollen zit dus ook. Zul je altijd zien, de hele zomer nauwelijks of geen water en nu dat er gerooid moet worden is het behoorlijk nat. 'T is ook altijd wat met die knollen :) Gelukkig waren de weergoden die zaterdag ons goed gezind zodat het zand dat nog om de knollen zat, een beetje was opgedroogd.

Een grote groep had zich op zaterdag om 8:30 uur gemeld om te helpen de knollen in de gaas- droogbakken te krijgen. Met een kleine sjofel werden de knollen van het land naar de tafels vervoerd waar het zand en de nog kleine overgebleven stengel(s) van de knollen werden verwijderd alvorens ze in de gaas- droogbakken werden gelegd. Doordat we met een grote groep waren (rekening houdend met voldoende afstand i.v.m. corona) schoot het flink op. Met een korte koffie pauze en daarna snel weer verder was het zo alweer tijd om even een boterhammetje naar binnen te werken. 's Middags weer verder en zo rond 16:00 uur konden de knollen die op verschillende aanhangers waren geladen, vervoerd worden om bij Leo, die daarvoor speciaal een schuur had gebouwd, worden opgeslagen. Om 17:00 uur lag de laatste gaas- droogbak op z'n plaats. Nu maar hopen dat de knollen de winteropslag goed overleven zodat we ze in het voorjaar weer kunnen poten.

Voor foto's klik op deze link

Groeten,

Tonny

Sponsoren

Transportbedrijf Groot Zevert, Eibergen

Technische Groothandel Kleventa, Lichtenvoorde

Auto Dieker, Lichtenvoorde

Remondis

Remondis Nederland, Lichtenvoorde