Op donderdagmorgen was de tent en de wagen geheel klaar voor het plakweekend.

De lange tafel waar de “kontenkniepers” konden zitten, was geïnstalleerd, het drukvat van de spuitcabine voor het inlijmen van de bloemen functioneerde prima, de kantine was opgeruimd voor de catering, de toiletten waren nog eens extra schoongemaakt en er was een bezem door de tent gehaald. Kortom we waren er klaar voor. Donderdagmiddag om 13:00 uur ging het beginnen. Met een grote groep mensen plukten we de dahlia's van ons land. Tegen een uur of half vier hadden we de eerste 80 kratten vol met bloemen. Nu konden we 's avonds al een mooie start maken. In de loop van de vrijdagavond en de zaterdag zouden we de bestelde bloemen geleverd krijgen via de bloemencommissie. Nadat we de kratten onder zeil hadden staan, konden we beginnen met het instrijken van de wagen. Terwijl enkele personen hiermee bezig waren, ging de rest al van start met het “kontjeskniepen”.

De plaatjes met bloemen werden voorzien van lijm en konden in de droogrekken worden geplaatst om straks op de wagen te worden geplakt. Om 17:00 uur even pauze zodat we om 18:30 uur er weer volop ertegenaan konden gaan. Voor de donderdagavond hadden we als doel gesteld om eerst alle moeilijke hoeken en de moeilijk bereikbare plaatsen te plakken. Menigeen heeft zich die avond in bijna onmogelijke posities gewrongen om de dahlia's goed op de wagen te kunnen plakken. Voor foto's van de donderdag klik op deze link.

Door het cateringteam werden we ondertussen goed verzorgd. Om 23:00 uur was het tijd voor een drankje, tijd om lang te blijven was er niet, want we moesten de volgende dag alweer om 8:00 uur starten.

 

Vrijdagmorgen om 8:00 uur was al een grote groep mensen aanwezig om van start te gaan met het plakken. De morgen vloog zo om en de geur van de overheerlijke pannenkoeken die werden gebakken door Linda, Daisy, Antoinette en Geert deed iedereen watertanden. Maar we moesten nog even wachten totdat er genoeg pannenkoeken waren voor iedereen. Ondertussen werd er buiten een lange tafel gemaakt van steigerplanken en bloemenkratjes, zodat iedereen kon aanschuiven en kon genieten van de overheerlijke pannenkoeken. Nadat iedereen verzadigd was, gingen we weer van start met het plakken. Nadat alle moeilijk te bereiken plekken waren geplakt, konden we beginnen met het van boven naar beneden plakken van de wagen. Helaas zat er een kink in de kabel omdat nog niet alle bloemen die nodig waren, waren uitgeleverd door de bloemencommissie. We moesten wachten op de volgende levering. Plan “B” werd in werking gesteld, zodat iedereen verder kon met plakken. Zodra de juiste kleur werd geleverd zouden we de draad weer oppakken om het te beplakken gedeelte af te maken. Geregeld werden we voorzien van een versnapering door het cateringteam. De stichting SBL kwam op bezoek, en de versnapering die zij meebrachten werd in dank aangenomen. Ook kwam een grote producent van vleeswaren, beter bekend bij de Lichtenvoordenaren als “Hulshof Worsten” ons vereren met een bezoekje en overhandigde tijdens dit bezoek enkele van hun vervaardigde producten die ook wederom in dank werden aangenomen.

De stemming was opperbest. We liepen nagenoeg op schema en nadat de bloemen zouden worden geleverd stond ons niets in de weg om uiteindelijk de wagen op zaterdagavond voor 24:00 uur klaar te hebben. Ook voor vanavond gold weer, om 23:00 uur een drankje en daarna op tijd naar huis om weer de volgende morgen fris van start te gaan. Voor foto's van de vrijdag klik op deze link.

 

Zaterdagmorgen bleek helaas toch niet iedereen op tijd te zijn. Blijkbaar waren sommige blijven “plakken”, maar dan anders. Het gros was wel aanwezig dus we gingen weer volop aan de bak. We hadden broodjes gekregen van Docus van der Zande voor de lunch, die rijkelijk werden belegd door het cateringteam zodat iedereen hiervan kon smullen. Om 17:00 uur even uitblazen om om 18:30 uur weer van start te kunnen gaan. Gelre FM had ons deze dagen al menigmaal bezocht voor een interview en zij volgden op de voet alle ontwikkelingen bij iedere corsogroep, zodat we ook op de hoogte bleven hoe de vorderingen bij andere groepen verliepen. Er bleek een tekort aan de kleuren wit en zwart te ontstaan. Voor menige corsogroep was dit een enorm probleem. Ook wij werden benaderd of wij andere groepen met deze kleuren konden helpen. Helaas hadden wij maar net genoeg voor onszelf. Met hetgeen dat overbleef konden we gelukkig nog een groep voort helpen, zodat zij ook de wagen in de juiste kleuren dicht konden krijgen.

Naarmate de avond vorderde kwam de wagen steeds meer in de bloemen te zitten. Hier en daar moest nog wat worden beplakt, nadat men begonnen was om de steigers op de 2e verdieping weg te halen. Nadat dit was beplakt kon de steiger verder worden gedemonteerd. Dit blijft altijd een klus van een klein aantal mensen waarbij iedereen die niet helpt met het demonteren naar de zijkant van de tent wordt geleid vanwege de veiligheid. Nu kon men verder plakken aan de onderzijde van de wagen. De geluidboxen van de muziek werden geïnstalleerd, de aggregaat dat de geluidsinstallatie moest voorzien van stroom werd geplaatst, en last but not least de veiligheidstuigjes voor de drukkers werden aan de drukstangen bevestigd. De tijdelijke tent voor de bloemenopslag werd gedemonteerd, en om 23:30 uur kon het glas worden geheven en worden geproost op het tot stand komen van de bloemenwagen “Volle Bak”. Er werd een poule gemaakt op welke plaats we zouden eindigen waarbij de voorspelde uitslag nogal verschilde. Maandagochtend zouden we meer weten. Nadat door Gelre FM bekend was gemaakt dat wij klaar waren, kregen we telefoon van corsogroep 6kamp of we hun wilden helpen met het spijkeren. Een grote groep wilde wel een uurtje of wat helpen. Nadat zij weer terug waren bleek dat één ding duidelijk was geworden; lijmen is toch veel fijner dan spijkeren. Hierover was iedereen het eens. Een laatste drankje werd genuttigd en iedereen ging voldaan naar huis om 's morgens om 7:00 uur weer bij de tent te zijn om de wagen naar het juryterrein te loodsen. Voor foto's van de zaterdag klik op deze link.

 

Zondagochtend 7:00 uur. Nog slaperig arriveerden een aantal mensen die de wagen uit de tent zouden halen. Tonny Klumperink stond al klaar met de trekker die de wagen naar het juryterrein zou brengen. De verkeersbegeleiders trokken hun verkeersregelaarshesje aan en daar ging de stoet richting juryterrein. Zonder problemen arriveerden we mooi op tijd op het juryterrein waar inmiddels ook al een aantal ander groepen waren gearriveerd. Vol bewondering werden ook de andere wagens bekeken. Oef, het zou nog een zware dobber worden om een goede klassering in de wacht te slepen. Afijn, maandag afwachten maar. We mochten in de optocht als tweede starten en zonder problemen trokken we rond. Veel applaus hebben we mogen ontvangen tijdens de optocht. Het publiek waardeerde onze wagen. Nadat het corso was beëindigd, ging het richting tent waar het feest werd voortgezet. Om 18:30 uur arriveerde Diks met een lekker buffet waarvan iedereen naar hartenlust kon genieten.Omstreeks 20:00 uur werd er opgeruimd en kon iedereen moe maar voldaan huiswaarts keren om maandagmorgen om 7:00 uur aanwezig te kunnen zijn bij het Zwaantje voor de prijsuitslag.

 

Kermismaandag en dinsdag. 's Ochtends om 7:00 uur waren we met bijna de gehele groep bij het Zwaantje en wachtten vol spanning de uitslag af. Om precies 8:00 uur nam Herman ter Haar het woord en begon met de prijsuitslag alvorens nog een aantal mededelingen te hebben gedaan. Hij wist de spanning tot het uiterste op te voeren, zodat het muisstil werd in de zaal. Er ging een enorm gejuich op toen we hoorden dat we op de 14e plek waren geëindigd. Een prima resultaat, waar iedereen meer dan tevreden mee kan zijn. Zeker gezien het seizoen dat achter ons lag. De kermis kon voor ons niet meer stuk. Op de maandag werd er dan ook flink feestgevierd en bij De Kletskop op dinsdagmiddag ging het dak er af met muziek van Slagerij Wolters. Wat een feest!!! Voor foto's van de dinsdagmiddag klik op deze link. Met een groep werd nog gegeten bij de Driehoek, waarna men met een groepje, of alleen zijn eigen weg ging, naar huis, of weer naar de kermis. We kunnen terugkijken op een geslaagd plakweekend en een fantastische kermis. Nu wacht ons nog het afbreken van de wagen en het demonteren van de tent. Ook dat is nog een behoorlijke klus. Daarna moeten de knollen nog uit de grond worden gehaald en naar de winteropslag worden gebracht en in droogrekken worden gelegd. Ook hiervoor hebben we vele handen nodig. Als laatst wil ik besluiten met nog een goed nieuwtje. Sinds 16 september hebben voor de komende jaren weer een stuk land tot onze beschikking om de dahlia's te poten.

 

Groeten,

 

Tonny