Het op de koffieteam is op 30 juni 2021 op bezoek geweest bij Sjaak de Graaf. Met een lekkere bak koffie en gebak werden we welkom geheten. Na wat ditjes en datjes te hebben uitgewisseld kon het interview met Sjaak beginnen. Sjaak is geboren op 1 maart 1957, op de boerderij “De Veldzicht”, te Cocksdorp op Texel. Het gezin de Graaf bestond toen uit 4 kinderen waar hij als 3e jongen het levenslicht zag. Het gezin zou zich later uitbreiden met nog 4 kinderen. Het gezin de Graaf is verhuisd van Texel naar de polder toen Sjaak ongeveer 2 maanden oud was. Later in 1967 zijn ze opnieuw verhuisd naar de Middachtenstraat in Lichtenvoorde.
Sjaak is volgend jaar alweer 40 jaar met Verie Luttikold getrouwd. Zij hebben 3 kinderen. Allen zijn inmiddels uitwonend. Marleen woont in Lichtenvoorde, Ellen woont in Den Haag en Ruud woont in Arnhem. De huisdieren, 2 katten, genaamd Mop en Tommy, die een respectabele leeftijd hadden van 17 en 19 jaar zijn er niet meer, dus hebben Sjaak en Verie het rijk weer alleen. Op de vraag: Wat is een hoogtepunt in je leven antwoordde Sjaak “tot nu waren er dat meerdere waaronder, onze trouwdag, geboorte van de kinderen, een 1e plaats in het corso met de wagen 4 jaargetijden in kruissteek en de wagen Dolfiflora waarmee een 3e plaats werd behaald”. Als er een vraag is met een hoogtepunt komt er ook een vraag met een dieptepunt. Met enig nadenken antwoordde Sjaak: “Gelukkig heb ik dat nog niet meegemaakt, mijn ouders hebben een zeer hoge leeftijd mogen bereiken en toen het einde daar was, was dat goed”. Op de vraag waar heb je bewondering voor was het antwoord: “Voor mijn ouders, dat ze 8 kinderen goed hebben opgevoed”.
Tijdens zijn jeugd ging Sjaak met zijn vrienden op de brommer vaak uit naar het City Centrum in Groenlo. Er werd gekeken of er nog een meisje aan de haak kon worden geslagen. Alle meisjes waren welkom als het maar geen “Grolsen” was. (Van de redactie: dit is nu natuurlijk onvoorstelbaar maar vroeger was het net zoiets als dat een katholiek meisje met een niet katholieke jongen thuis kwam, dat mocht ook niet. Nog steeds bestaat er een rivaliteit tussen de Lichtenvoordenaren en de Grolsen, maar nu op een leuke en sportieve manier). Tijdens één van deze uitgaansavonden liep hij Verie tegen het lijf en na een periode van “het hof maken” was de liefde daar. Tijdens het bromfietstijdperk zat bij Sjaak het sleutelen aan de motoren al vroeg in het bloed. Aan menige Kreidler, Honda, Tomos, Puch, Solex en zijn favoriete Zündapp werd gesleuteld. Aan zijn eigen Zündapp werd net zolang gesleuteld totdat deze zo'n 75 à 80 km per uur liep.
Ook Sjaak werd aan de hand van zijn vader meegenomen naar de bouw van de corsowagen van de Van Reedestraat. Eerst mocht je alleen kontjes knijpen, later de dahlia's voorzien van lijm en daarna mocht je de dahlia's plakken op de wagen. Nu draagt Sjaak de verantwoordelijkheid voor het onderstel van de corsowagen, zodat deze veilig en verantwoord de weg op kan. Ook is Sjaak altijd aanwezig tijdens het onderhoud van het dahlialand. De leukste werkzaamheden bij de corsowagen is het constructielassen, “rechttoe rechtan”. De vormgeving laat hij liever over aan de, naar zijn zeggen, creatievere personen. Waar Sjaak ook veel plezier aan heeft beleefd was het mede organiseren van het feest t.b.v. het 60 jarige bestaan van de Corsogroep.
Tijdens zijn loopbaan bij Aloys Roemaat Lichtenvoorde kreeg Sjaak zijn bijnaam vetpotje en later vetnippel. (iedereen bij ARLhad een bijnaam) Na 15 jaar gewerkt te hebben bij ESVE, is hij alweer bijna 5 jaar werkzaam als monteur en APK keurmeester bij LAKO in Eibergen. Hij zou geen andere werkzaamheden willen uitvoeren omdat hij in deze zijn droombaan heeft gevonden. Toch stopt hij over een half jaar wanneer hij 65 wordt met deze werkzaamheden. Sjaak en Verie willen er dan vaker eropuit gaan met de caravan of misschien een camper om dan te genieten van de vrije tijd. Als de sleurhut of camper dan op de plaats staat kan de omgeving worden verkend met een wandeling of met de fiets. Mocht het weer te slecht zijn om te wandelen of fietsen dan kunnen - worden er boeken over de 2e wereldoorlog gelezen, vooral boeken die gaan over het plaatselijke verzet. Ook raad hij iedereen aan om de film “De Oost” te gaan kijken. Wat Sjaak betreft hoeft hij niet zozeer naar het buitenland op vakantie. In Nederland zijn nog zoveel mooie plaatsen en streken te ontdekken. Op culinair gebied is Sjaak eenvoudig. Hij vind alles lekker. In de winter mag hij graag een stampot eten en of dat nu boerenkool, hutspot of zuurkool is maakt niet uit, als er maar spekjes, rookworst en een goed stuk vlees bijzit. Op de vraag: “Wat wil je nog meer kwijt?” was het antwoord: “Dat er meer vrijwilligers zich willen inzetten voor de diverse werkzaamheden van onze corsogroep”. Zijn levensmotto luidt: Alles kan goedkomen. Een spreuk die hem bijblijft luidt: Alles wordt minder behalve het vergeten.
En hiermee zijn we alweer beland bij de 10 vliegensvlugge vragen.
Vraag: Favoriete dahlia
Antwoord: Sneeuwstorm
Vraag: Driete geel of Mylove
Antwoord: Driete geel
Vraag: Poten of rooien
Antwoord: Maakt niet uit. Poten voor een fris begin van het seizoen en rooien, dan is het seizoen ten einde en is er even rust.
Vraag: Zaterdagavond plakweekend of maandagmorgen Pillen
Antwoord: Plakweekend
Vraag: Stekken of knollen
Antwoord: Stekken
Vraag: Ontwerpen, vormgeven of lassen
Antwoord: Lassen
Vraag: Nestor of jonge God van de vereniging
Antwoord: Nestor
Vraag:Thuis op de bank of op een barkruk bij de Kletskop
Antwoord: Thuis, maar ook op z'n tijd bij de Kletskop
Vraag: Keuze uit de vetpot , bitterbal of frikandel
Antwoord: Bitterbal
Vraag: Wagen drukken of trekken
Antwoord: Geen van beide, sturen van de corsowagen
Tot slot.
Het “Op de koffie” team bedankt Sjaak voor de gastvrijheid.
Hierbij geeft Sjaak de koffiekan door aan Janick Elferink