De op één na laatste dag van het jaar was aangebroken en kon het “Op de koffieteam” nog net bij Bertram Hummelink op bezoek gaan voordat het jaar 2020 echt voorbij was. Na een klein uurtje met de auto te hebben gereden kwamen we aan in Eerbeek en werden we door Bertram en Anja hartelijk ontvangen met koffie en gebak. Na wat ditjes en datjes te hebben uitgewisseld kon het interview met Bertram die overigens door bijna iedereen wordt aangesproken als Bram, beginnen.

Bertram is geboren (13-05-1965) en getogen in Eerbeek, is getrouwd met zijn jeugdliefde Anja en ze hebben 2 kinderen, zoon Duco (22 jaar) en dochter Alana (20 jaar). Zoon Duco woont al op zich zelf en een andere bewoner die tot de huishouding hoort is de hond Dirk van 4 jaar Voor Dirk hadden ze ook al honden genaamd Chester (na Chester Thompson drummer Genesis) en Dries. De wat oudere hond Dries werd liefdevol in huis opgenomen. 8 Jaar lang hebben baasjes en hond veel plezier gehad maar de jaren gingen tellen voor Dries en door zijn afnemende gezondheid moesten ze afscheid van hem nemen. Daarna vond Anja het thuis zo stil dat ze Dirk in huis hebben genomen. Dat ze altijd al huisdieren hebben gehad blijkt uit het feit dat toen de kinderen nog klein waren er al katten en cavia's in huis rondliepen.

Bertram kent Anja al vanaf zijn 9e jaar toen ze samen bij drumband “De Eendracht” muziek maakten. Anja speelde trompet en Bertram sloeg de trommel. Toch zou het nog 9 jaar duren voordat de eerste dikke zoen werd uitgedeeld. Deze eerste echte kus vond plaats, op een wel heel bijzondere plek, namelijk op een grote grafsteen op de begraafplaats van Valkenburg. Daar waar de restanten van het leven liggen begon voor Bertram en Anja samen een nieuw leven. (Van de redactie: we moesten erg lachen toen we dit hoorden)

In zijn jeugd ging de familie Hummelink, vader, moeder, Bertram en zijn zus tijdens het corsoweekend altijd naar Lichtenvoorde om daar bij de andere neven van Bertram, Henri, Erik, Ronald en Walter te logeren. Daar gold de regel “prima, als je met de kermis komt, maar dan moet je wel meehelpen met de corsowagen”. “Eerst toen we nog klein waren mochten we alleen maar kontjes knijpen. Toen we wat ouder werden mochten we de dahlia's van lijm voorzien en nog later mochten we plakken en nog later werd mij gevraagd of ik tijdens het plakweekend iedereen wilde aansturen op zijn of haar taken. Op deze manier ben ik door de jaren heen verknocht geraakt aan het corso”. Vanuit zijn functie als chef technische dienst bij Papierfabriek Coldenhove heeft Bertram in goed overleg met zijn werkgever veel materiaal naar onze corsogroep gesleept Het ging dan niet alleen om papier en karton maar ook vele andere goederen. Deze werden altijd dankbaar aangenomen door de corsogroep. Door een zeer ernstige en langdurige ziekte kon Bertram zijn werkzaamheden bij de Papierfabriek Coldenhove niet voortzetten. Mede dankzij zijn wilskracht en natuurlijk door de goede ondersteuning van Anja en zijn kinderen gaat het nu redelijk goed met hem. Hij denkt er zelfs over om de hobby archeologie te gaan oppakken middels oudheidkundige vereniging “de Marke”. Dit heeft altijd zijn interesse al gehad. Ook verdiept hij zich graag in de geschiedenis, dit kunnen dan zeer uiteenlopende thema's zijn, van de historie van een plaats tot aan het ontstaan van een kerkgebouw.

Voor gerookte paling kun je Bertram s 'nachts wakker maken en een Weizenbier Erdinger of een Hoegaarden wit, beschouwt hij als een godendrank. Favoriete vakantie bestemmingen waren (en zijn nog steeds als de gezondheid het toelaat) Egypte en Bali om daar te kunnen duiken en onderwaterfotografie te beoefenen. Voor diegene die nog nooit daar ter plaatse hebben gedoken, de onderwaterwereld is fascinerend mooi. Ook is vakantieland Frankrijk erg in trek bij de familie Hummelink. Ze staan dan al vele jaren op dezelfde gezellige camping langs een stromende rivier waar menige vis al is gevangen. Daar ter plekke wordt de sport speleologie bedreven. (met touwen zich in grotten en nauwe rotsspleten laten zakken) Ook trekken ze er erg graag op uit met de zelfgebouwde camper, die ze overigens van de hand willen doen om dan weer een nieuwe wat ruimere camper te kunnen bouwen.

Op de vraag wat is, of zijn de hoogtepunten in je leven hoefde Bertram niet lang na te denken: de geboorte van de twee kinderen. Zoals er een hoogtepunt is, is er ook een dieptepunt. Dit betreft het overlijden van zijn vader op een zeer jonge leeftijd zodat zijn moeder er destijds alleen voorstond. Bertram zit nog vol toekomstplannen. De badkamer moet nog worden verbouwd-gemoderniseerd, verder op de rol staat nog een cursus beeldend kunst en met een lach verteld hij dat de minimum leeftijd van 85 jaar toch echt gehaald dient te worden.

Zijn favoriete boeken zijn die van Dan Brown (Davinci code, Bernini mystrie, het Verloren Symbool en Inferno) en die van Dante, schrijver van de Goddeljke Komedie. De musical of film Hair zou iedereen moeten hebben gezien volgens Bertram. Op de vraag waarvoor heb je bewondering antwoordde hij: “dat de zon elke dag weer opkomt”. De leukste klus bij de corsowagen vind hij het secure knipwerk. Daarnaast vind hij het ook erg leuk om voor de gehele corsogroep patat te bakken. Trots en dankbaar is hij ook omdat hij al 42 jaar met de corsowagen mee heeft mogen helpen.

De leukste spreuk volgens hem is: Aan het eind komt alles goed. Is het nog niet goed, dan is het ook nog niet het einde. Zijn levensmotto luidt: Je hebt maar 2 levens, het tweede begint als je je realiseert dat je er maar één hebt. En hiermee zijn we al weer aangekomen bij de vaste rubriek de tien vliegensvlugge vragen.

Vraag: Favoriete dahlia

Antwoord: Evelien

Vraag: Driete geel of Mylove

Antwoord: Mylove

Vraag: Poten of rooien

Antwoord: Poten

Vraag: Zaterdagavond plakweekend of maandagmorgen Pillen

Antwoord: Maandagmorgen Pillen

Vraag: Stekken of knollen

Antwoord: Knollen

Vraag: Ontwerpen, vormgeven of lassen

Antwoord: Ontwerpen

Vraag: Nestor of jonge God van de vereniging

Antwoord: Jonge God van de vereniging

Vraag:Thuis op de bank of op een barkruk bij de Kletskop

Antwoord: de barkruk

Vraag: Keuze uit de vetpot , bitterbal of frikandel

Antwoord: Frikandel

Vraag: Wagen drukken of trekken

Antwoord: Geen van beide, met een biertje langs de kant corso kijken

 Tot slot.

Het “Op de koffie” team bedankt Bertram en natuurlijk ook Anja voor de gastvrijheid.

Hierbij geeft Bertram de koffiekan door aan Sjaak de Graaf