12-07-2021 Zwoegen en zweten,

Het onderhoud van het dahlialand start direct wanneer alle knollen en later ook de stekken zijn gepoot. Omdat we van dahlialand zijn verhuisd van Aalten naar Lichtenvoorde en dit stuk grond voor het eerst gebruiken voor de dahlia's vergt het erg veel onderhoud. Normaal is één keer per week onderhoud genoeg om het onkruid door flink te schoffelen voor te blijven. Helaas geldt dit niet voor dit nieuwe stuk grond. Het warme weer en de diverse regenbuien zorgen ervoor dat het onkruid (kiemzaad dat zich nog in de grond bevindt) de grond uitschiet. Je kan het als het ware zien groeien. Hoe goed er ook wordt geschoffeld, wanneer er bij het eerste dahliabed wordt begonnen en we uiteindelijk bij het laatste dahliabed zijn aangekomen, kunnen we weer opnieuw bij het eerste bed beginnen. Zo hard groeit het onkruid.

Willen we het onkruid voor blijven dan is twee keer onderhoud in de week een noodzaak. Het onderhoud van een nieuw land bestaat niet uit alleen maar schoffelen ook moest er nog een flinke heg (50 meter lang) worden verwijderd zodat we straks met het plukken gemakkelijk de kratten met dahlia's op een aanhanger kunnen pakken. Ook zijn de materialen besteld en inmiddels binnen voor het druppelsysteem zodat we niet meer hoeven te sproeien. Bij het sproeien gaat heel veel water verloren en komt veel water niet waar het wezen moet, namelijk bij de knollen van de dahlia's. Door gebruik te maken van het druppelsysteem, komt het water direct bij de knollen. Een slang die gekoppeld is aan de hoofdleiding en in het dahliabed wordt gelegd, is voorzien van vele kleine gaatjes en voorziet de knollen direct van water. Hierbij wordt veel water bespaard, bovendien komt er geen water in de paden en kan het blad van de dahliaplant niet verbranden, wat wel het geval kan zijn als je sproeit.

We zullen nog het nodige werk moeten verzetten met het gereedmaken van het druppelsysteem. Ook zijn de dahlia's inmiddels zo groot geworden dat de palen en linten moeten worden geplaatst. Kortom er moet heel veel werk worden verzet voordat de dahlia's kunnen worden geplukt. Voor foto's klik op deze link.

Met vriendelijke groet,

Tonny