Stekken poten

29-05-2020

Nadat de knollen in de grond zaten, hadden we even rust totdat de stekken in de kas groot genoeg waren, om ook op het land te worden gepoot. Vrijdagavond 29 mei stond gepland, om dit te gaan doen. Tevens werd de uitvinding van Leo getest om op een comfortabele manier de stekken te poten. Benieuwd naar zijn uitvinding? Bekijk de foto's maar eens.

In januari worden de knollen in bakken opgelegd zodat er stekken van kunnen worden getrokken. De stekjes waar dan nog geen wortel aanzit worden in kweekbakjes gezet van ongeveer 3 bij 3 cm. In een treetje met kweekbakjes gaan 113 stekjes. Wanneer het stekje wortel heeft gevormd, gaan ze vanuit het kleine kweekbakje in een grotere pot om daar nog meer wortel te vormen. Vanwege de personele bezetting voor het omstekken van de stekjes van kweekbakje naar pot is de laatste stap overgeslagen en gaan de stekjes rechtstreeks vanuit de kweekbakjes de grond in. Om de stekken in de grond te krijgen moet er eerst een gat worden gestoken. Dit doen we met een soort van grondsteker waarbij er een gat ontstaat met de vorm van het potje. Omdat we nu de stekjes rechtstreeks vanuit de kweekbakjes in de grond poten, moesten er nieuwe “grondstekers” worden gemaakt met de vorm van het kweekbakje. Gat voor gat steken vergt veel tijd. Maar ook hiervoor werd een apparaat ontwikkeld waardoor het steken van gaten voor de stekken razendsnel gaat. Bekijk de foto's maar eens.

Het poten van stekken vergt veel arbeid en tijd. Gelukkig gaven velen gehoor aan de oproep op de app om te komen helpen met het poten van de stekken. Met 18 personen hebben we toch maar mooi 7400 stuks stekken die avond kunnen poten. Ondanks dat er dit jaar geen corso is, nodigen we ieder lid en belangstellenden uit, om straks mee te komen helpen met het schoffelen en onkruidvrij houden van de dahliabedden. We doen dit iedere dinsdagavond. Aanvang 19:00 uur. We hopen jullie dan op het land te kunnen begroeten. Tot dan. Voor foto's van het stekken, klik op deze link.

Met vriendelijke groet,

Tonny