26-04-2020

Begin dit jaar werd bekend dat er in China het Covid-19 virus heerste, wat nu algemeen bekend staat als het coronavirus. Aanvankelijk werd er niet zoveel aandacht aan besteed. China ligt immers ver weg van Nederland. Maar met de reismogelijkheden van vandaag is de wereld klein.

Snel daarna werd bekend dat ook in de landen Oostenrijk en Italië het coronavirus heerst en dan komt het toch wel dichterbij. Het wachten was op, wanneer de eerste eerste besmetting zich in Nederland zou voordoen. Januari en ferbruari is immers het hoogseizoen wanneer de ski-liefhebbers zich massaal richting Oostenrijk en Italië begeven. Daarna waren de eerste besmettingen met het coronavirus in Nederland dan ook een feit.

Vooral Limburg en Brabant zijn getroffen met dit virus. Waarschijnlijk heeft dit mede te maken met de carnaval, wat daar uitbundig wordt gevierd. Inmiddels weten we wat dit virus allemaal aanricht. Naast alle persoonlijke leed worden ook vele bedrijven hard getroffen en zo ook de corsowereld. We kregen te horen dat diverse corso's en andere evenementen in Nederland al waren afgelast.

Op 31 maart werd er door SBL (Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde) bij de corsoverenigingen geïnformeerd. Zagen de corsobouwers nog mogelijkheden voor het bouwen van een corsowagen voor het komende corso, i.v.m. de door de regering opgelegde maatregelen?

De maatregelen die de regering onderneemt om het virus tot een halt te roepen worden steeds verder aangescherpt. Mede hierdoor had dit tot gevolg dat SBL na wel overwegen op 18 april tot het besluit kwam dat het corso dit jaar geen doorgang kan vinden. SBL kon niet anders dan deze beslissing nemen, immers de gezondheid van mensen gaat boven alles. Vele corsobouwers hadden dit bericht al verwacht, wat overigens niet wegneemt, dat de teleurstelling groot was en nog steeds is. Wat nu?

Het feit is, dat de knollen ondanks dat er dit jaar geen corso is, de grond in moeten. De knollen overleven het niet wanneer ze in de winteropslag blijven liggen. We gaan deze dan ook poten. Tijdens het poten van de knollen passen we i.v.m. het coronavirus de persoonlijke veiligheidsmaatregelen toe, zodat het poten op een veilige en verantwoorde wijze gebeurt.

Voor nu, blijf gezond en hopelijk tot snel.

 

 Met vriendelijke groet,

 Tonny