Knollen rooien

Nadat de corsowagen was afgebroken en de tent was gedemonteerd en opgeruimd, stond er voor dit seizoen nog één taak op de rol, het rooien van de knollen. Hiervoor werden een aantal zaterdagen gereserveerd. Er werden voorbereidingen getroffen om te kunnen rooien. Deze voorbereidingen bestonden uit het verwijderen van linten en palen uit de bloembedden. Daarna konden de zware eindpalen die aan elk begin en aan het einde van het bloembed stonden worden verwijderd. De palen werden netjes in de daarvoor bestemde rekken gepakt. De palen die een beschadiging hadden of met het verwijderen uit de bloembedden een beschadiging hadden opgelopen werden apart gelegd. Deze palen werden op één hoop gegooid en daarna ging de fik erin en dat was op een gegeven ogenblik een best vuurtje al zeg ik het zelf. Afijn op deze manier kregen we ook weer ruimte in de stelling en zouden we het aankomende seizoen alleen maar met goede palen werken wat natuurlijk de bedoeling is.

Nadat de bloembedden geheel vrij waren van linten en palen kon er de week daarop worden geklepeld. Menigeen zal zich afvragen wat is klepelen? Hiermee wordt het loof van de dahlia door een machine tot op de grond verwijderd en compleet versnipperd zodat je er niets van terug vind op het land. Alleen de knol blijft nog in de grond zitten. De week erop kon er worden gerooid. Met behulp van een rooimachine worden de knollen uit de grond gehaald en blijven aan de oppervlakte liggen. Hierna gingen de knollen in de laadbak van een sjofel die deze naar de “tafel” bracht waar het overtollige zand en eventuele loof van de knol werd verwijderd. De schone knol werd dan in een gaasbak gelegd en was klaar voor transport naar de winteropslag.

Voor het eerst dit jaar gaan ze naar een nieuwe locatie. Leo heeft hiervoor een nieuwe schuur gebouwd die is voorzien van een complete vocht- en temperatuursregeling. De knollen worden nu in een geconditioneerde ruimte bewaard en blijven daar liggen tot eind april begin mei, wanneer ze de grond ingaan voor het nieuwe corsoseizoen. Als laatste werden de stoelen en tafel van het koffiezitje opgeruimd, de vlag werd gestreken en hiermee werd het corsoseizoen voor wat betreft de landwerkzaanheden afgesloten. Voor foto's klik op deze link. Blijf onze site bezoeken want de voorbereidingen voor het nieuwe corsoseizoen zijn alweer in volle gang. We houden u graag op de hoogte.

Met vriendelijke groet,

Tonny