Batsen en harken,

Op vrijdag 4 mei zagen de overgebleven knollen toen we ze uit de winteropslag haalden weer voor het eerst het volle daglicht en werden netjes in kratten op de aanhanger naar het land gebracht. Daar werden ze gesorteerd op dahliasoort. Helaas hebben veel knollen zo' n 3500 het deze winter niet overleefd. Hoe het komt dat zoveel knollen het niet hebben overleefd is op de dag van vandaag nog steeds een raadsel. We weten uit ervaring dat er altijd wel een aantal de winteropslag niet overleven maar dit grote aantal hadden we nog nooit gehad. Gelukkig hebben we weer genoeg stekken om het verlies weer aan te vullen zodat we straks weer op onze volle sterkte zijn met het aantal dahlia's.

Een grote groep enthousiaste corsoleden had zich dan ook vrijdagavond om 19:00 uur verzameld om de knollen de grond in te krijgen. Het poten van de knollen ging weer op de ouderwetse manier. Batsen langs de “droad”. Diegene die aan de bats stond moest goed opletten want, als je met de schop door de draad stak kostte je dat een kratje bier. Doordat we met een grote groep waren, klonk het geregeld “droad”, wat betekende dat de volgende rij aan de beurt was. En om een goede inschatting te kunnen maken hoeveel knollen we poten zetten we voor het gemak 100 stuks in één rij dus voor de snelle rekenaars onder ons 200 stuks in een bed.

Na een goed uurtje batsen was het tijd voor de koffie.

Om 22:00 uur was werk geklaard. Nu moeten we wachten totdat de stekken voldoende zijn gegroeid zodat we deze ook kunnen poten.

25-05-2018

De stekken waren inmiddels flink gegroeid en konden vanuit de kas worden getransporteerd naar het land. Omdat het al geruime tijd niet had geregend was de grond kurkdroog. In deze droge grond konden de stekken niet worden gepoot. We moesten eerst de grond voorzien van water, dus de avonden voordat de stekken zouden worden gepoot gingen de sproeiers erop zodat de grond voldoende vochtig was. Sproeiers en pomp functioneerden na een heel jaar niet te hebben gewerkt weer prima. Tot opeens de condensator op de pomp in rook opging. Wat een pech. Wat nu. In de ook nu nog te droge grond konden we niet poten en dat weekend zou het 30 graden worden dus er moest worden gesproeid. Het is dan maar wat fijn dat we goede connecties hebben en Fons te Plate van Lansink Bluiminck bood uitkomst. Hij had nog een pomp staan die we zolang de reparatie zou duren mochten gebruiken.

Dus kon 's avonds weer een enthousiaste groep aantreden om de stekken te poten. Precies om 22:00 uur hadden we de stekken voor die dag erin zitten en konden we tevreden huiswaarts keren. Vandaag (zaterdag 26 mei) gaan de overige stekken de grond in en we gaan ervan uit dat deze flink wat dahlia's op gaan leveren. Voor foto's van het poten van de knollen en stekken klik hier.

Groeten,

Tonny