Nu het einde van het jaar nadert en er geen bloemencorso's meer zijn waarvoor wij mogen plukken is de de tijd aangebroken om de dahliaknollen te gaan rooien. Hiervoor hadden we een aantal zaterdagen gepland. Voor de eerste zaterdag (12 oktober) stond gepland dat we alle linten en palen uit de dahliabedden zouden verwijderen. 's Morgens om 9:00 uur stonden dan ook een paar mensen klaar om aan dit karwei te beginnen. Geholpen door wel een zeer jonge jeugd was dan ook dit karwei net voor 13:00 uur geklaard. Met dank aan Leo die al alle linten in de loop van die week had verwijderd.

Voor de volgende zaterdag (19 oktober) stond gepland dat het loof zou worden geklepeld. Dit onderdeel kon het beste worden uitgevoerd door 2 man. Zoals gewoonlijk namen Denny en Cheryl dit karwei voor hun rekening. Nadat de klepelaar goed was afgesteld kon het dahliaveld worden geklepeld. (klepelen is een soort maaien en ruimen van het loof van plant of gewas en in ons geval de dahliaplant)

De laatste zaterdag (26 oktober) hadden we veel handjes nodig, en die waren er dan ook. Met de rooier werden de knollen uit de grond gehaald waarna ze op het land even konden drogen, waardoor het meeste zand al van de knol kon worden verwijderd. Daarna werden ze in de de bak van een kleine sjofel geschept en naar een tijdelijke gemaakte sorteertafel gebracht waar het resterende loof werd verwijderd. En ook hierbij gold: vele handen maken licht werk. De knollen werden netjes in de gaasbakken gelegd waarna het transport kon aanvangen om ze op te slaan in de schuur bij Leo.

Voor foto's klik op deze link.

Groeten,

Tonny

Sponsoren

Bakkerij Tonnie Knippenborg, Lichtenvoorde

Westerlaan

Drukkerij Westerlaan, Lichtenvoorde

Winkelhorst

Auto Winkelhorst, Winterswijk

Cafetaria Leemreize, Lichtenvoorde