Witweekend, inkleuren en voorbereidingen voor het plakweekend

Witweekend 24 t/m 26 augustus 2018

Op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 augustus hadden we een zgn. “witweekend”. Dat wil zeggen dat over het staal dat de vorm geeft aan de corsowagen, wit papier wordt geplakt, zodat de wagen ingekleurd kan worden en t.z.t. de juiste kleur dahlia's aangebracht kunnen worden. Vorig jaar, was er ook een witweekend georganiseerd en dat beviel zo goed, dat er dit jaar een herhaling daarvan plaats vond. Bovendien is ook prettig om met een grote groep mensen gelijktijdig aan de wagen te werken waarbij direct resultaat zichtbaar is.

De mensen die het papier aanbrachten, zaten de vormgevers en lassers die nog met de verschillende onderdelen van de wagen bezig waren, bijna letterlijk op de nek. Zo snel vorderde het witten van de wagen. Met het uur kon je zien dat de wagen steeds meer in het papier kwam te zitten. En door op tijd even koffiepauze te houden gaf dit de vormgevers en lassers even een beetje lucht zodat zij weer een kleine voorsprong konden opbouwen voordat ze werden ingehaald door diegene die het papier aan het plakken waren. Volgend jaar wordt er beslist ook weer een witweekend georganiseerd en hopen we op nog veel meer mensen die willen komen helpen. Ook hier geldt het spreekwoord “vele handen maken licht werk”.

Nadat de corsowagen in het witte papier zat en was ingekleurd, konden we starten met de voorbereidingen voor het plakweekend. Nog een hoop werkzaamheden moesten worden verricht alvorens het plakweekend kan starten en de eerste bloemen op de wagen kunnen worden geplakt. Zo kwam het cateringteam bij elkaar om te overleggen wat, waar, wanneer en wie wat doet. Welke boodschappen er moeten worden gehaald en in welke hoeveelheden. Het is een hele organisatie om ongeveer 120 man 3 dagen te voorzien van koffie, thee, koeken, warme maaltijden, versnaperingen, drankjes, broodjes en hapjes tussendoor, enz. enz. Maar zij hebben al vaker met dat bijltje gehakt dus het komt allemaal goed.

Dit jaar hebben we sinds lange tijd weer figuratie bij de wagen. Daar is een team dames onder leiding van Carolien Nijenhuis mee aan de slag gegaan. Uitgezocht moest worden welke kleding de figuranten zouden moeten dragen, en kan dat worden besteld of moet de kleding zelf worden genaaid of een combinatie van beiden? En daarbij komt, wie gaan de rollen van figuranten op zich nemen, moet het optreden volgens een bepaalde choreografie worden uitgebeeld? enz. enz.

Dan vragen wat details van de corsowagen om wat meer aandacht en wordt dat betreffende onderdeel nader aan de tand gevoeld. De vraag is, hoe en met welk materiaal moet het een en ander worden opgebouwd en worden uitgevoerd, zodat het tot zijn recht komt. Dat levert soms kopzorgen op waar je bijna scheel van gaat kijken. Maar voor elk probleem is een oplossing, waarbij blijkt dat het priegelwerk beter door meisjes dan door jongens kan worden gedaan en dat je als bouwvakker prima als mondhygiëniste kan functioneren. Soms zijn er ook invloeden waarop je geen grip hebt. Wat zijn de vooruitzichten van de levering van bloemen? Kunnen de gevraagde aantallen door de bloemencommissie worden geleverd? Moeten we switchen van kleuren? Moeten de aantallen worden bijgesteld? Zijn alternatieven voor handen? Ook die problemen moeten we het hoofd bieden, maar er wordt altijd een oplossing gevonden.

Praktische zaken werden ook al geregeld. De oudijzerbak kreeg z'n plaats. Daar verdwijnt straks na het corso al het ijzer in van de corsowagen wat we niet meer voor een volgend jaar kunnen gebruiken. De tafel waar straks de “kontjesknijpers” aan zitten werd weer gemonteerd, de droogrekken werden uit de materiaalcontainer gehaald en worden op hun plek gezet. Het “spuithok” waar de bloemen worden voorzien van lijm werd opgebouwd en de corsowagen werd nagelopen om eventuele onenigheden in vormgeving of afwerking te verhelpen. Kortom, laat het plakweekend maar komen. Wij zijn er klaar voor en hebben onmeundig zin d'r in. Voor foto's klik op deze link.

Groeten,

Tonny

Sponsoren

Cafetaria Leemreize, Lichtenvoorde

Lines Arcs, Lichtenvoorde

Westerlaan

Drukkerij Westerlaan, Lichtenvoorde

BM parketvloeren

Bouwmeester Parketvloeren, Lichtenvoorde