Demonteren tent en rooien knollen

De corso-optocht is gelopen en de kermis is alweer voorbij. Tijdens de prijsuitreiking bleek al snel dat we dit jaar niet hoog zouden eindigen. Gelukkig waren we niet als laatste geëindigd. 't Was even slikken en uithuilen om daarna weer de schouders eronder te zetten om volgend jaar weer een mooie klassering in de wacht te kunnen slepen.

Op de woensdag na de kermis (13-09) konden we om 18:00 uur onze wagen weer van het juryterrein halen. Eerder op de dag was het nog maar de vraag of we de wagen op zouden kunnen halen omdat het zo hard waaide dat het niet verantwoord was om met de wagen over de weg te rijden en de tent te openen. Maar gelukkig ging de wind later op de middag liggen en konden we met de wagen veilig naar onze tent rijden.

Daar aangekomen konden we aanvangen met het verwijderen van de dahlia's en het papier en het karton. De betonschaar werd in het rond 6 gezet en al snel klonk het geluid van de slijptol. En zo werd de wagen in een aantal avonden geheel gestript.

De vrijdagavond de week erop, (20-09) begonnen we met de tent te demonteren. Die avond hadden we alle tentzeilen eraf en konden we zaterdag de spanten laten zakken. Helaas waren we maar met een handjevol mensen en we moesten al onze krachten aanwenden om de spanten op een veilige en verantwoorde manier te laten zakken. Nadat alle spanten veilig op de grond lagen, konden deze worden gedemonteerd en in de container worden opgeborgen. 's Middags om 17:00 uur was onze bouwlocatie gereed voor de winterstalling. Nog even gezellig napraten in de najaarszon en daarna ging iedereen tevreden naar huis.

Het volgende wat op de agenda stond was het rooien van de dahliaknollen. We hadden twee zaterdagen gereserveerd (30-09 en 07-10) om alle linten en palen van het land te verwijderen. Daarna moesten handmatig de halve bedden met dahlia's worden gerooid. De weergoden waren ons niet goed gezind zodat regenpakken geen overbodige luxe waren. Maar rond de klok van 12:00 uur (07-10) hadden we met zes man alles zover gereed dat het loof kon worden geklepeld. Nu kunnen we op zaterdag (14-10) met de rooier alle knollen uit de grond halen en in gaasbakken plaatsen.

Zaterdag 14 oktober,

Gelukkig hadden een aantal mensen gehoor gegeven aan onze oproep om te komen helpen met het rooien van de knollen. Met de rooier werd bed voor bed gerooid en werden de knollen in een kleine sjofel naar de geïmproviseerde kniptafel gebracht, waar de rest van het loof (rest van de stengel) van de knollen werden geknipt. Daarna werden de knollen in de gaasbakken gelegd.

Opeens klonk er een harde knal. En ja hoor, 't zal niet waar zijn. De band van de rooimachine was geknapt. Vorig jaar ging onze rooier stuk doordat er een grote steen tussen de ketting en het aandrijfmechanisme kwam waardoor er een lager knapte en we niet verder konden met het rooien. En nu dit weer, een lekke band. Afijn, even een wiel verwisselen bleek ook nog niet zo snel te kunnen. Het wiel zat muurvast op de as. Met de rooier terug naar de landbouwwerktuigvereniging voor reparatie. Daar werd met het juiste gereedschap het wiel snel verwisseld en konden we verder gaan met het rooien. Tegen 12:30 uur hadden we de eerste 4 aanhangers vol met de gaasbakken en die werden naar de winteropslag gebracht zodat we 's middags de aanhangers weer leeg hadden voor de volgende lading. Tegen 17:30 uur vonden we het welletjes en de nog overgebleven knollen werden in kratten verzameld. Deze worden nog met een paar man in de gaasbakken gelegd deze week. Met de aanhangers ging het weer richting winteropslag. De knollen blijven nu in de winteropslag en we hopen dat deze de winter goed doorkomen zodat ze eind april begin mei volgend jaar weer kunnen worden gepoot. Voor foto's klik op deze link

Groeten,

Tonny