Stekken, knollen en bestraten

De stekken (zo'n 25.000 stuks, waarvan een gedeelte voor onze vereniging bestemd zijn) die van de knollen zijn getrokken, hebben flink hun best gedaan en schieten al aardig wortel. Wanneer ze groot genoeg zijn, worden ze uit de kweekbakjes in potjes gepoot waarna ze nog enige tijd in de kas zullen blijven staan om verder te groeien totdat ze gepoot kunnen worden op het land.

De knollen die de winterstalling hebben overleefd, werden op koningsdag netjes in kratten op de aanhanger naar het land gebracht. Daar werden ze gesorteerd op dahliasoort, waarna ze konden worden gepoot. Dit poten stond gepland op vrijdag 28 en zaterdag 29 april.

Een grote groep enthousiaste corsogroepleden had zich dan ook vrijdagavond verzameld om de knollen de grond in te krijgen. Het poten van de knollen ging weer op de ouderwetse manier. Batsen langs de “droad”. Diegene die aan de bats stond moest goed opletten want, als je met de schop door de draad stak kostte je dat een kratje bier. Doordat we met een grote groep waren, klonk het geregeld “droad”, wat betekende dat de volgende rij aan de beurt was. En om een goede inschatting te kunnen maken hoeveel knollen we poten zetten we voor het gemak 100 stuks in één rij dus voor de snelle rekenaars onder ons 200 stuks in een bed. Na een goed uurtje batsen was het tijd voor de koffie. Dit jaar hebben we 8 soorten dahlia's op het land staan. Te weten; Snow Cap, Ralfi, Safe Shot, Red Fox, Dark Spirit, Black Diamond, Stolze en Purple Fox. Om 21:30 uur was het mooi geweest. De resterende knollen zouden we er zaterdag wel in poten.

Op zaterdag 29 april om 9:00 uur werden de werkzaamheden hervat. En om 11:00 uur zaten alle knollen in de grond. Het wachten is nu dat alle knollen goed op zullen komen. We hebben goede hoop dat dit gaat lukken omdat we begin dit jaar grondmonster hebben laten nemen die zijn onderzocht of de grond, de juiste samenstelling had om de dahlia's optimaal te voorzien van alle voedingsstoffen. Nadat de uitslag van de grondmonsters binnen was met het daarbij behorende bemestingsadvies, zijn we aan de slag gegaan om de grond te voorzien van de juiste voedingsstoffen zoals kalk, kunstmest, kieseriet, en stikstof. Nu zijn alle waarden zoals stikstof, kali, magnesium, zwavel en de sporenelementen mangaan e.d. prima op peil, zodat niets de groei van de dahlia's meer in de weg kan staan. (behalve nachtvorst, storm en ander natuurgeweld) We zijn benieuwd welke opbrengst de knollen aan dahlia 's dit jaar hebben. Het is nu een kwestie van het land onkruidvrij te houden en elke dinsdagavond onderhoud te plegen. Hierbij tevens dan de uitnodiging om ons te komen helpen met het onderhouden van het land. Dit doen we elke dinsdagavond vanaf 19:00 uur. Je bent van harte welkom.

Omdat we om 11:00 uur alle knollen al in de grond hadden zitten begonnen we aan de volgende taak. We hadden nog een hele berg klinkers liggen en die wilden we gaan gebruiken om een stukje grond te verharden waar de kratten op kunnen staan. Het toeval wil dat de buurman (van onze landlocatie) van alle soorten zand en grind heeft liggen. Nadat we hem hadden gevraagd of hij met de kraan even een bak of twee ophoogzand kon brengen en nadat het zand was geëgaliseerd kon het leggen van de klinkers beginnen. Buurman nog hartelijk dank voor het beschikbaar stellen van het ophoogzand. En ook hier gold “beter een goede buur dan een verre vriend”. Door een rij achter elkaar te vormen en de klinkers aan elkaar door te geven kon Paul ze vliegensvlug leggen, in een mum van tijd was een heel stuk bestraat. De kratten erop en klaar. Klokslag 12 keerde iedereen met een tevreden gevoel huiswaarts.

Foto 's voor een impressie van de stekken, het knollen poten en het bestraten klik hier

Groeten,

Tonny